Goatmilk 2013

Posted in photography \фотография, експедиции, Ония Обекти on May 27th, 2013 by arhivatora

Goatmilk fest 2013 се проведе за десети път в Горна Бела Речка. Този фестивал няма кой-знае какво общо с козето мляко (не, че не можете да си нахраните обилно с местни млечни продукти), а в нета има достатъчно подробности, за да се ориентирате какво представлява феста – няма да го правя аз. Ще ви покажа няколко снимки и два видеоклипа.

Ние ходим в това умиращо и изоставено село, за да направим неща, които в областният център не можем – а именно да си купим книги, да гледаме документални филми, да се запознаем с режисьори, да си направим тефтери и плакати, дори да си купим хубави шалове.
-

goatmilkk2013_10 goatmilkk2013_09 goatmilkk2013_08 goatmilkk2013_07 goatmilkk2013_06 goatmilkk2013_05 goatmilkk2013_04 goatmilkk2013_03 goatmilkk2013_02 goatmilkk2013_01 goatmilkk2013_18 goatmilkk2013_17 goatmilkk2013_16 goatmilkk2013_15 goatmilkk2013_14 goatmilkk2013_13 goatmilkk2013_11

“Хубава си, моя горо” в изпълнение на австрийски и германски доброволци, спонтанно подкрепени от всички в залата – силен момент:

“Yesterday” на Бийтълс, изсвирено от Амара+ (миналата година свириха в изоставената кариера в Челюстница) и изпято от публиката:

Разширено издание с още снимки и вариации ще има във връзка отбелязана на това място, но малко по-късно.

Архивът от 2012 също си струва вниманието.

Фестивалът е в моя списък на Ония обекти, които не бива да пропускате.

________

Photos and video from Goatmilkfest 2013 in Gorna Bela Rechka. You should go and visit it. Not many bulgarians there :)

Share

Септемврийци / Томин мост

Posted in photography \фотография, експедиции, забравени, Ония Обекти, фотография \photography on October 2nd, 2012 by arhivatora

Всъщност става дума за мемориален комплекс “Септемврийци” в местността Томин мост, община Криводол, паметник на загиналите през Септемврийското въстание от 1923 г. По традиция комунистическата власт се е оливала с размера на паметниците, отразяващи случая, но Томин мост далеч не е толкова маниакално огромен като Балова шума (публикация, която не спира да е от най-популярните на този блог), но все пак е от най-големите мемориални комплекси в моя регион.

Централният паметник е разположен на хълм, и не е много ясно какво представлява – може би Майка България. Тялото й е съставено от въстаници, гледащи в различна посока, чиито лица без съмнение са от най-грозните, които съм виждал в този стил скулптура. Маалко горилоподобни стоят. Около главната композиция са разположени няколко каменни барелефа, доста трудни за разгадаване, а вдясно е частта с възпоменателните колони на които са изписани имената на загиналите, като препратката към надгробни плочи е повече от очевидна.
Веднъж в годината от червените партии се събират, за да отбележат годишнината от въстанието и да държат пламенни речи, но както се вижда от снимките, мястото е неподдържано и обрасло с тръни. Още мои фотографии можете да намерите тук.

Томин мост е в списъка ми с Ония Обекти - места извън официалните туристически маршрути на България, но според мен задължителни за посещаване.

Ето архивна снимка от Уикипедия, показваща арестувани септемврийски въстаници, преминаващи през Враца.

И една история, свързана с мемориалния комплекс, изпратена от читател:

“Дядо ми – Захари (Зарчо), който за съжаление почина преди няколко месеца беше от строителите на комунизъма. От онези, с чиито безплатен (да не кажа робски) труд са правени тези бетонови чудовища. Помня историите му как са спирали камиона в центъра на селото и са ги товарели да строят за родината по 6 месеца, че и повече, без да питат с какво ще се хранят децата им през това време. Но това е друга история.
А тази за Томин мост е следната: градили те паметника и стъпалата и всичко останало за героите. Като дошло време за тържественото откриване ги строили пред паметника в нови бригадирски куртки и донесли (буквално, казваше, че я носели на един стол) Цола Драгойчева да ги награди с ордени за добрата работа. Бодва, казваше дядо, ордена на куртката и си топи ръцете в една паница със спирт. После следващият и т.н. Да не я заразят със с нещо строителите”.
А за ордените, дето цял живот му връчваха като герой на труда много се ядосваше – “Работим – казва – без пари, децата гладуват. Пък ми викат – Захари, сега така, ама после всеки орден 5 лв. към пенсията слага!” Така и не ги видя тази голяма пенсия милият.”

Вижте още: паметника на Косматица и останките на утайника, който уби стотици хора прз 1966 г.

Another abandoned communist memorial complex in northwestern Bulgaria. This one is to the victims of the September uprising 1923

Share

GOATMILK fest 2012

Posted in photography \фотография, експедиции, Ония Обекти on June 22nd, 2012 by arhivatora

Няколко снимки от фестивала в село Горна Бела Речка, където отдидохме, за д а гледаме кино и да си купим книги. Мда. #сарказъм

Фестът се провежда в уикенда от 24 май до първи юни. Интересно е, елате.

Има още ето тук | архив.

Share

Черепиш 2011

Posted in photography \фотография, експедиции, Ония Обекти on September 21st, 2011 by arhivatora

Черепишки манастир, края на юли 2011

1. Черквата. В момента, в който седнахме на пейките пред нея, млада двойка с тъмна кожа и италиански номера на колите се ожени. Почерпиха ни :)

2. Черквата и тайния проход през гробищата, към реката

3. Камбанария\изповедалня

4. Чешмата, в която – както навсякъде – българина хвърля пари

5. Костницата, отвътре

6. Костницата, отвън

 

Share

Бомбоубежища и радиация

Posted in photography \фотография, Враца, експедиции, Ония Обекти, работническо дело on March 16th, 2011 by arhivatora

Докато хората истерясват безпричинно, и повечето медии сеят паника, ние с Моника Пенева и Станислав Златев – екип на ТВ Враца – се хванахме подмишка с ПР-а на МВР и представители на гражданска защита и отидохме да поразгледаме из бомбоубежищата и да видим какво показват уредите за измерване на радиация в Областна управа.

Е, радиационния фон във Враца не само, че не е над, а е дори под нормалното. Дет се вика, пийте йод на малки глътки, да са не забакнете. Радио нема.

Бункера, който заснех, се намира под и около ДНА – Враца, с капацитет 250 души, и очевидно се намира в миналия век. Защитава от бомби, не от химическо и биологическо оръжие, но поне има покрив :) Пред нас демонстрираха работещата система за пречистване на въздуха (звукът… апокалиптичния звук на помпите в празния коридор… !!!!! ), разходихме се из стаите и… тоалетните… е… карай.

Малко е прашен и предполагам, ще получа пристъп всеки момент, но хей – в определен смисъл по-добре танковете да ръждясват и убежищата да прашясват!

Бункер има. Радиация не.

Считам, че посещението на бомбоубежище е задължително за всички и го нареждам в списъка на Ония Обекти :)

Сипете си по едно вино и не се поддавайте на паника. Японците ще се справят.

———————

Допълнение 17-03-2011: Двата видеоматериала от ефира на ТВ Враца. Аз съм със зеления пуловер :)

Радиация | Бомбоубежище

Share

Най-интересното от 2010

Posted in 100-те Обекта, arhivatora, photography \фотография, Враца, Доктор`с Го-Го Бенд, драсканици, експедиции, емоционална нестабилност, забравени, изкуство, красивата Враца, Ония Обекти, работническо дело, фолклор, фотография \photography, Чергата на Баце on January 13th, 2011 by arhivatora

Ето списък с най-разглежданото от нещата, които качих на блога през 2010:

Видео от унищожителния ураган, ударил Враца.

133 години от освобождението на Враца.

Речнико на Баце и Бисерите на Баце.

Кориците от книжките на Барбароните.

Добре заснета двойна дъга над Враца.

Провокативна изложба с каменни пениси от Красимир Кръстев – Кико.

Кафе-автомат, който предлага ракия и салата.

Преместването на първият паметник на Христо Ботев.

Два клипа със снежна Враца и снежен Балкан.

Следите остават: фоторепортаж от утайника, предизвикал наводнението през 1966-та.

Божия Мост през зимата.

СУРВА кукерфест в снимки и видео.

Водопадът Скакля тече наопаки.

Врачански залез от Хижата преди зарята на Първи юни.

Случая “Иво Сиромахов”.

Share

Ретроблог

Posted in arhivatora, BaSSeiN, brussels, bruxel, eu parliament, photography \фотография, анимация, Враца, Доктор`с Го-Го Бенд, драсканици, експедиции, емоционална нестабилност, забравени, изкуство, котки, красивата Враца, музи, музика, Ония Обекти, писмена, работническо дело, св. Иван Пусти, сол-пипер, тарейра, фолклор, фотография \photography, Що каа Икцо от нонстопа... on November 11th, 2010 by arhivatora

Подновявам достъпа до ранните дни на блога, в периода 01 януари 2007 – 1 май 2007, преди да го преместя насам, а после натам, и накрая да се върна където ми е мястото.

Легендите твърдят, че е все така забавен за четене и разглеждане, но предозирането причинява главобол.

Заповядайте, забавлявайте се.

П.С. поради серията миграции, накои снимки може да липсват. Ако срещнете проблем, кажете ми в коментарите и ще го оправя.

Share

Лицето от Балова Шума

Posted in photography \фотография, експедиции, забравени, Ония Обекти, фотография \photography on November 5th, 2010 by arhivatora

Близък план на лицето от паметника на Балова Шума. Малко прилича на Левски?

Share

Елисейна

Posted in photography \фотография, Ония Обекти, фотография \photography on June 23rd, 2010 by arhivatora

Част от Ония обекти. Не можеш да я сбъркаш. Трябва да се види.

Share

Косматица

Posted in photography \фотография, експедиции, забравени, Ония Обекти, фотография \photography on April 20th, 2010 by arhivatora

Разположен е на хълм високо над останалите по пътя към Горна и Долна Кремена; забравен от десетилетия, и все пак пътя до него е по-добър, отколкото улиците в идеалния център на столицата. Гледката оттам е страхотна и разкрива цееееееелия Врачански балкан, както личи от панорамата. За да си представите размера по-ясно, на първата снимка вляво можете да видите (ако се загледате) човешка фигура.

Само не мога да разбера разликата между убит и загинал – айде, тая между обесен и разстрелян как-да-е… Предлагам да се съберем на палатки там и ритуално да променим надписа “Обичам п*тенца” с “Обичам п*чата киселина :)

Една подробност – живях на улица Тотка Илиева, и учих в Цена Илчева :)

И говорийки за Гаврил Генов, погледнете и поста ми за Балова Шума – паметника на за*баната  х*йня

Share