Ретроблог

Posted in arhivatora, BaSSeiN, brussels, bruxel, eu parliament, photography \фотография, анимация, Враца, Доктор`с Го-Го Бенд, драсканици, експедиции, емоционална нестабилност, забравени, изкуство, котки, красивата Враца, музи, музика, Ония Обекти, писмена, работническо дело, св. Иван Пусти, сол-пипер, тарейра, фолклор, фотография \photography, Що каа Икцо от нонстопа... on November 11th, 2010 by arhivatora

Подновявам достъпа до ранните дни на блога, в периода 01 януари 2007 – 1 май 2007, преди да го преместя насам, а после натам, и накрая да се върна където ми е мястото.

Легендите твърдят, че е все така забавен за четене и разглеждане, но предозирането причинява главобол.

Заповядайте, забавлявайте се.

П.С. поради серията миграции, накои снимки може да липсват. Ако срещнете проблем, кажете ми в коментарите и ще го оправя.

Share

The Darth Vader prophecy

Posted in анимация on June 25th, 2009 by arhivatora

И все пак този блог има нужда от повече анимация!!

Днес – откъс от STAR WARS: CLONE WARS, но двуизмерният шедьовър на Генди Тартаковски отпреди няколко години. [видеолинк]

Култово, друга дума не ми хрумва.

Share

Разни шеснаастосептемврийски

Posted in photography \фотография, анимация, Враца, фотография \photography on September 16th, 2008 by arhivatora
Днешният исторически урок, скъпи първолачета, е за някой си г-н Стойко Владиславов, известен с репликата си “ЗА ПОЛЗУ РОДУ СВОЕМУ БОЛГАРСКОМУ
Знаете ли кой е въпросният господин? И каква е длъжността, в която е встъпил на днешният ден?
Ако не знаете, не е зле да попрочетете отново някоя книжка по темата, учебник за пети клас, или поне това.
Странно, от час търся в нета моя снимка на паметника му, и се оказва, че… няма!??
Шаш! Тази грешка ще бъде поправена в най-скоро време.
-
Батман маратонът не е приключил, благодаря за пословичността и постоянните въпроси.
Имам още нещица за гледане, но вече е ясен победителят – нарича се “Gotham Knight“.
И, по традиция, ако някоя анимация присъства тук, то до нея задължително пише, че “е едно от най-красивите и впИчатляващи неща, които някога съм гледал”.
Та, обосновавам се – Готъм Найт е направен по същият начин, както и Аниматрицата
(Аниматрицата е задължителен за гледане и е най-хубавото нещо, в чието заглавие присъства думата матрица; ако не сте го гледали няма да си играя повече с вас), а именно – няколко несвързани късометражни филма от различни автори, залепени един до друг.
Гледайте го. Ок?
-
Тия дни във Враца положението е ей такова:
В интерес на истината тази снимка е правена преди две години, но повярвайте ми,
гледката съответства на 100%. Даже и птичоците сигурно са същите.
-
Ужасно ми е меланхолично. Не съм за пред хора. Айде лек ден.
Share

Свръхдоза Властелин

Posted in arhivatora, анимация, емоционална нестабилност on January 8th, 2008 by arhivatora
Така се случи… не беше преднамерено… не исках… съжалявам…
Не бе, не съжалявам, как ще съжалявам! :D
Купих си книгата “Властелинът на пръстение” за новогодишен подарък.
Сега я чета – само когато съм на работа, на по бира във кафето, със скоростта на болен офлюх – по 150 страници за три часа по вечерно време :)
It is precious to me…
Прочие, нещата не свършват само с това. Възползвах се от съвременните пиратски възможности, които интернет предлага – свалих музиката към филма и я натъпках – насилствено – на мп3 плейъра си; сега, докато седя с огромните си слушалки в кафето под офиса в ушите ми звучи познатата мелодия, която всички познаваме; и така се потапям допълнително в приключението, което е тази книга.
Има и още.
Свалих и разширената версия на Филма. Гледам го паралелно с това, което чета. Забелязвам с неудоволствие всяка разлика с оригинала, но си представям все по-добре всяко изречение… всяко падащо листо, остра канара и писък на стрела…
И още има.
Сложих и играта – The Battle for Middle Earth.
Късно, късно нощем, в късна доба, след книга и филм, се впускам в истинското приключение – крещя “На Нож” и призовавам за джихад срещу пълчищата на Мордор.
Понякога губя.

:) Но смело мога да кажа – “Така се прави”

“…заради предмет тъй малък, дребен… и привидно непотребен…”

П.С. за малко да пропусна – този маратон можеше, но не включва Dildo Baggins: Lord of the Wangs – порно филм с джуджета; но за сметка на това включва Where there’s a whip, there’s a way – от анимацията от `79-та и любимият ми епизод от South Park – The Return of The Fellowship of the Ring to The Two Towers, и разбира се култовият по нашите географски ширини Билбо Бегинс, комиксът от ДЪГА от моето детство.
Share

Без Доньо Донев

Posted in анимация on November 30th, 2007 by arhivatora

:( Лека му пръст. Съжалявам, че не се запознах с него.

Благодаря ти за творчеството!

>>>

Donyo Donev, the greatest Bulgarian cartoonist ever dies yesterday. Please play the movie and listen to the traditionnal folklore from Shopluka (capital Sofia region). No line, no subtitles, it speaks for itself.

Share

Архицарството

Posted in arhivatora, анимация, драсканици, изкуство, писмена on November 27th, 2007 by arhivatora
Качвам, за да задоволя любопитството на Sielo. Първо исках само да опиша кадрите с “А тук виждате героичната съпротива на стената на гр. Последнокрепостно”, и да обяснявам надълго-широко каква е идеята на комикса, но в последния момент, вдъхновен от мързела, ми дойде следната идея…
Експеримент:
Колко от читателите на блога ми (и респ. заинтересованите от творчеството ми хора) биха се заинтересували от комикс, който в бързия си, недовършен, раз-два вид изглежда така:
(Неколкократно публикуваният “Къде ли съм попаднал” кадър)
(Хакерско-Кукерска дружина попада в засада на хайдушката чета на Боян Воевода)
(Героична, но кратка битка с морско чудовище)
Сравнително напористите и предимно многобройни Монетоглави от Йкраткото Царство превземат Престолния царевград, столица на Архицарството.
-
Така. Сега оставям да кажете дали ще ви е интересно, коментарите са ваши, а от реакцията зависи дали това чудо на съвременния сарказъм ще види бял свят някога.
-
Думата имате вие, съдебните заседатели.
>>>
Some stuff from a comic I am working on. For a long time. Graphics above contain stilized traditionnal BG stuff. I like folkore, I really do.
Share

Още по едно рисувано, моля!

Posted in анимация on November 7th, 2007 by arhivatora
Една мисъл не ми дава мира от няколко дни.
“Няма достатъчно анимация на този блог!”
Питате защо трябва да има ли? Ами нали това си е моя блог, а аз гледам анимация в повече от 80% от времето си… Не, не преувеличавам. И нещата не се изчерпват с гледането на Cartoon Network 18 часа на ден, и със свалянето на пълно- и непълнометражни филми и гледането им в детайл по 10 пъти всеки, нито с ровенето по блогове на създатели, енциклопедии…
Ъъъ за кво говорех?
А, да, аз съм пристрастЕн към анмацията. Преди си мислех, че със споменаването на едно-две неща от време на време колкото да кажа кое харесвам ще мина някакси, но… Убеден съм, че имам какво да споделя по тази тема. И не само, че ще описвам какво ми харесва (и какво ми харесва В него), ами и ще оправя всички постове за анимация, които съм пускал досега. Едно от нещата, които ме дразнят, е че периодично трябва да обяснявам на закостенели хора, че анимация не е равно на “децко”. Анимацията е изкуство, в което не трябва да се съобразяваш с цветове, актьори, гравитация или логика. Свободно изкуство.
Има танцуващи по облаците хамстери, говорещи хладилници и сухоземни акули.
Мдаааам, свободата, Санчо.
Ще пиша за тези, които харесват анимация, за тези които ще започнат да харесват анимация, и за тези като Доктора, който не се интересува от анимация, но обича да чете какво пиша – нали, Доки?

Ще бъде забавно, обещавам ви.

Share

Sheep In The Big City

Posted in анимация on November 7th, 2007 by arhivatora

… или висшето изкуство на оксиморона.

Тва па кво е? Тайна военна организация преследва една овца, за да я използва за енергиен източник в тяхното Овцезахранвано лъчево оръдие. Мдаааам.


Взимаш едно стандартно шоу, слагаш го в торба и то млатиш с големио чук, докато сичко де що е логика, переспектива, детайли и правила на анимацията изгубят логиката си. После го палиш, риташ, удряш в стената и го изнасилваш чрез месомелачка.
Стилизирана графика, фоновете са двуизмерни (когато ги има), хоризонтите са високи (ако не са в отпуск), т.е. далечни, но в същото време обектите в тях са близо. Чувството им за хумор е изтъкано от неперводими игри на думи, които изискват доста добро ниво на английски (и уви няма да го видим в превод на български)… И то в шоу, чийто главен герой дори не може да говори…
Започва ни в клин, ни в ръкав, и завършва ни в клин, ни в ръкав. Прекъсва се за реклами на продукти, които е доста възможно да те натровят, ако не експлодираш преди това, разказвача си слага предаването на уя през цялото време… Подиграват се с реклами, филми, литература… Чехов се върти в гроба в момента, вярвайте ми.
Шоуто вече не се излъчва по CN, но за сметка на това съвсем скоро ще се появи по Boomerang.

Ако съм ви заинтересувал, вижте в Уикипедия, където има още инфо и връзки към авторите.

Питайте чичко Гугъл за Mo Willems и Mr. Warburton

Share

The Grim Adventures of Billy and Mandy

Posted in анимация on October 27th, 2007 by arhivatora
…краят на една легенда, дами и господа. Това шоу вече е в историята – и при това в няколко смисъла: до момента е най-дълго произвежданото и най-дълго излъчваното шоу на Картуун Нетуърк; също така създателите обявиха официалния му край след 7 сезона, 78 епизода, един пълнометражен филм (снимката горе) и една игра…
Фу, ето това е епоха в анимацията. Рядък бисер, №2 от трите ми любими сериала по CN.
Ето ви един от любимите ми безумни моменти, с които успях да накарам дори Милена да гледа и да се смее.

и по темата – една снимка на стълбище, която ме накара да се смея до сълзи, взета назаем от блога на многоуважаемият г-н Макс Атомс, създател и на Cow and Chicken и I.M. Weasel – старата школа, подпомогната от нашата родна гордост Румен Петков. Аниматора, де. Ако си помислихте нещо друго, май сте прешмъркали с предизборната агитация :D
…i’ll take the chicken…
Та, историята обаче ще има продължение. По Вси Светии, но другата година, не тая, ще има spin-off, т.е. някаква част от това шоу ще продължи като самостоятелен сериал (както I.M. Weasel се отчупи от Cow amd Chicken). Новата кретения се нарича Underfist и изглежда… подозрително…
Share

Breaking News: Futurama

Posted in анимация on October 20th, 2007 by arhivatora
… както някои от вас знаеха, по сценарий този уикенд трябваше да бъде Официален Star Wars Weekend. Бях се подготвил, със всички филми, анимации, игри разни и саундтраци..

Докато се кандърдисам обаче, попаднах на FUTURAMA и сега се заливам от смях…
Та, късно или не (за мен анимацията е безвеременна) открих този сериал и ви го препоръчвам с еееей такава усмивка. Хаха, много обичам такива филми, в които бия пауза, за да чета надписите по стените. Гледайте го.

Share