Дъждовна утрин някъде из Бешовиците

Posted in photography \фотография, експедиции on October 4th, 2013 by arhivatora

 20131003_103914

Покрай доброволчеството си се оказах по пътя Враца-Роман в една от първите неприятни предзимни сутрини (дори под в. Косматица ме наваля първият ми сняг за тази година).

Винаги съм обичал да се моткам из селата на Северозапада без да бързам за някъде, така че на връщане минах през двете БешовИци, спирайки за снимки тук-там, без да пропусна да се нахокам, че съм излязъл без фотоапарата. Е, когато няма риба и самсунга е никон, казали са още старите българи… това го приемете за извинение за качеството на снимките – вече е ясно, че ще се върна на фото лов при по-подходящи условия.

Долна Бешовица е село, в което много от къщите са от стария тип – едноетажни постройки от тухли от кал и каменни плочи на покривите – а голяма част от тях все още са обитаеми. Има и доста от типичните за началото на ХХ век масивни триетажни къщи с работилници, кръчмета и подобни на първия етаж. Докато снимах една голяма къща, се появи собственикът й – а в тая част на България ако снимате нечий дом, може да имате нужда от зъболекар скоро след това… Проведохме следният разговор:
- Простете, снимам къщата, харесва ми отвън.
- Ами тя и отвътре е хубава. Не я продавам.
- Ами чудно, то и аз не искам да я купя.
- Ами елате да я видите и отвътре тогава…

И така се оказах поне едно столетие назад във времето (нещо, което ми се случва често из този край). Стара камина, царевица, чушки и билки, слушащи се от тавана; вкаменени дървени греди, в които не можеш да забиеш пирон; рекламният календар на бира Леденика на стената показва 1997 г.; стара украсена ракла с родопски одеяла; масивни дървени врати и каменни дувари, създадени, за да отблъскват нашественици; натокани селски котки с панделки – дори и панделките да са просто найлонови въжета на фльонга; газени лампи и истински менчета…

Побъбрихме съвсем набързо. Собственикът се оказа просто родолюбец, който поддържа доколкото може семейните къщи на прародителите си. Гледа да не изчезне домашния дух из старите одаи. Гали с любов старите дървета, по които се е катерил като дете под погледа на някой дядо.

Хвала!

Напълни ми плик с билки, орехи и  каквото имаше наоколо, най-вече гостоприемство. Господ е събирач, както са рекли хората. Аз му показах снимките на Силвия в Етнографки музей – Враца, а той ме покани да се върна да снимам каквото ми хрумне.

Да, Северозападът не е само случаи от типа “Мачката приби Свинята, прибират го при Пръча” (реално заглавие). Докато медиите тенденциозно се опитват да изкарат този регион като някаква джунгла, в която никой външен не може да оцелее, той всъщност е място, на което бабите по улиците са приветливи, а каруците отбиват от пътя, за да питата да не си аварирал.

Е, случва се. Понякога.

Поне едно е сигурно, всяко, абсолютно всяко спиране в село в Северозапада е приключение.

Има и котки.

Цялата галерия от двайсет и няколко фотоса (с компромисно качество) можете да видите тук.

20131003_100756

Чат-пат се сещам да публикувам репортажи от селата. Ето няколко от архива, които може да ви харесат: *** Камено поле *** Горни лом *** Църквата на Горни Лом *** Върбово ***

Share

Тихата гора на Косматица

Posted in photography \фотография, експедиции on August 26th, 2013 by arhivatora

Много, много тихата гора по склоновете на Косматица. Пепелищата още са топли. Пожарът горя два дни и техника не можеше да се качи.

Плачеше ми се вътре.

Тихо е, няма шум на листа, няма вятър, само от време на време проскърцва дърво или изпищява птица…

Комунистическият паметник на връх Косматица и гледката от него в летен ден – тук.

Черно-белите снимки ми харесват повече, но както отбеляза Юлия, не се разбира какво е :) затова ги пускам цветни.

Share

Арт пленер във Вършец

Posted in photography \фотография, експедиции, изкуство, работническо дело on July 2nd, 2013 by arhivatora

29/30 юни 2013, на Алеята на чинарите във Вършец се проведе арт пленер, организиран от ПП Врачански Балкан и сдружение Устойчиво общество. Ето няколко снимки, показващи атмосферата:

DSC_0007 DSC_0009 DSC_0011 DSC_0012 DSC_0015 DSC_0017 DSC_0022 DSC_0023 DSC_0026 DSC_0028 DSC_0030 DSC_0033 DSC_0035 DSC_0036 DSC_0039 copy DSC_0042

Миналата година се проведе фестивал на цветята :)

Share

Goatmilk 2013

Posted in photography \фотография, експедиции, Ония Обекти on May 27th, 2013 by arhivatora

Goatmilk fest 2013 се проведе за десети път в Горна Бела Речка. Този фестивал няма кой-знае какво общо с козето мляко (не, че не можете да си нахраните обилно с местни млечни продукти), а в нета има достатъчно подробности, за да се ориентирате какво представлява феста – няма да го правя аз. Ще ви покажа няколко снимки и два видеоклипа.

Ние ходим в това умиращо и изоставено село, за да направим неща, които в областният център не можем – а именно да си купим книги, да гледаме документални филми, да се запознаем с режисьори, да си направим тефтери и плакати, дори да си купим хубави шалове.
-

goatmilkk2013_10 goatmilkk2013_09 goatmilkk2013_08 goatmilkk2013_07 goatmilkk2013_06 goatmilkk2013_05 goatmilkk2013_04 goatmilkk2013_03 goatmilkk2013_02 goatmilkk2013_01 goatmilkk2013_18 goatmilkk2013_17 goatmilkk2013_16 goatmilkk2013_15 goatmilkk2013_14 goatmilkk2013_13 goatmilkk2013_11

“Хубава си, моя горо” в изпълнение на австрийски и германски доброволци, спонтанно подкрепени от всички в залата – силен момент:

“Yesterday” на Бийтълс, изсвирено от Амара+ (миналата година свириха в изоставената кариера в Челюстница) и изпято от публиката:

Разширено издание с още снимки и вариации ще има във връзка отбелязана на това място, но малко по-късно.

Архивът от 2012 също си струва вниманието.

Фестивалът е в моя списък на Ония обекти, които не бива да пропускате.

________

Photos and video from Goatmilkfest 2013 in Gorna Bela Rechka. You should go and visit it. Not many bulgarians there :)

Share

Паметникът на баш незнайния воин

Posted in photography \фотография, експедиции on January 26th, 2013 by arhivatora

neznainia_pametnik_1 neznainia_pametnik_2

В едно почти мъртво село, някъде в северозападна България, нямам вече представа къде, можете да видите този паметник. Бюстът е премахпат, а надписа изтръгнат символ по символ.

Вратата към тази част от историята е затворена. Колко метафорично…

Share

Архиватора и Дъбо

Posted in arhivatora, photography \фотография, експедиции on October 10th, 2012 by arhivatora

Share

Септемврийци / Томин мост

Posted in photography \фотография, експедиции, забравени, Ония Обекти, фотография \photography on October 2nd, 2012 by arhivatora

Всъщност става дума за мемориален комплекс “Септемврийци” в местността Томин мост, община Криводол, паметник на загиналите през Септемврийското въстание от 1923 г. По традиция комунистическата власт се е оливала с размера на паметниците, отразяващи случая, но Томин мост далеч не е толкова маниакално огромен като Балова шума (публикация, която не спира да е от най-популярните на този блог), но все пак е от най-големите мемориални комплекси в моя регион.

Централният паметник е разположен на хълм, и не е много ясно какво представлява – може би Майка България. Тялото й е съставено от въстаници, гледащи в различна посока, чиито лица без съмнение са от най-грозните, които съм виждал в този стил скулптура. Маалко горилоподобни стоят. Около главната композиция са разположени няколко каменни барелефа, доста трудни за разгадаване, а вдясно е частта с възпоменателните колони на които са изписани имената на загиналите, като препратката към надгробни плочи е повече от очевидна.
Веднъж в годината от червените партии се събират, за да отбележат годишнината от въстанието и да държат пламенни речи, но както се вижда от снимките, мястото е неподдържано и обрасло с тръни. Още мои фотографии можете да намерите тук.

Томин мост е в списъка ми с Ония Обекти - места извън официалните туристически маршрути на България, но според мен задължителни за посещаване.

Ето архивна снимка от Уикипедия, показваща арестувани септемврийски въстаници, преминаващи през Враца.

И една история, свързана с мемориалния комплекс, изпратена от читател:

“Дядо ми – Захари (Зарчо), който за съжаление почина преди няколко месеца беше от строителите на комунизъма. От онези, с чиито безплатен (да не кажа робски) труд са правени тези бетонови чудовища. Помня историите му как са спирали камиона в центъра на селото и са ги товарели да строят за родината по 6 месеца, че и повече, без да питат с какво ще се хранят децата им през това време. Но това е друга история.
А тази за Томин мост е следната: градили те паметника и стъпалата и всичко останало за героите. Като дошло време за тържественото откриване ги строили пред паметника в нови бригадирски куртки и донесли (буквално, казваше, че я носели на един стол) Цола Драгойчева да ги награди с ордени за добрата работа. Бодва, казваше дядо, ордена на куртката и си топи ръцете в една паница със спирт. После следващият и т.н. Да не я заразят със с нещо строителите”.
А за ордените, дето цял живот му връчваха като герой на труда много се ядосваше – “Работим – казва – без пари, децата гладуват. Пък ми викат – Захари, сега така, ама после всеки орден 5 лв. към пенсията слага!” Така и не ги видя тази голяма пенсия милият.”

Вижте още: паметника на Косматица и останките на утайника, който уби стотици хора прз 1966 г.

Another abandoned communist memorial complex in northwestern Bulgaria. This one is to the victims of the September uprising 1923

Share

GOATMILK fest 2012

Posted in photography \фотография, експедиции, Ония Обекти on June 22nd, 2012 by arhivatora

Няколко снимки от фестивала в село Горна Бела Речка, където отдидохме, за д а гледаме кино и да си купим книги. Мда. #сарказъм

Фестът се провежда в уикенда от 24 май до първи юни. Интересно е, елате.

Има още ето тук | архив.

Share

Откриването на “Франкфурт\Одер – суша, въздух и вода”

Posted in arhivatora, Frankfurt\Oder, photography \фотография, SlubFurt, Slubice, Ботеви дни, Враца, експедиции, изкуство, работническо дело, фотография \photography on June 3rd, 2012 by arhivatora

Международната фотоизложба “Франкфурт\Одер – суша, въздух и вода” бе открита от кмета на Враца инж. Николай Иванов. Снимките ще останат изложени в Натура до 16 юни. Можете да ги видите и през уикенда. Фотографите участници са 16 (един се включи след отпечатването на плакатите), градовете са 7 а държавите – 5.International photoexhibition “Frankfurt\Oder – land air and water” opened may 31st in “Natura” tourist and information center by mayor of Vratsa and German-Polish delegarion. 100 photos were printed and 600 photos shown on a video screen. Participating photogrephers were 16 (one joined after the posters were printed), cities – 7, and countries – 5. THANKS TO EVERYONE WHO PARTICIPATED AND HELPED!

Share

Лакатнишките скали

Posted in photography \фотография, експедиции on March 21st, 2012 by arhivatora

Дами и господа, за вашето зрително удоволствие – панорама на искърското дефиле от Лакатнишките скали, есен 2011:

Share