За паметника на Милин Камък


[видеолинк]
Състояние на паметника към момента:

Инициативата на областния управител д-р Антонио Георгиев за поставянето на паметен
знак на Милин камък прави чест на всеки врачанин. Целта е да се постави нов акцент на Ботевите тържества, където с подобаващ ритуал да се отбелязва една от великите битки за Освобождението на България. Предвижда се целият район да стане подходящо място за поклонение, не само по време на тържествата, но и през цялата година.
Един по-голям проект включва облагородяване на онази част от Ботевия път, който свързва лобното място на Давид Тодоров – четник от Враца с рида Милин камък. Двукилометровата алея може да се превърне в туристически маршрут за патриотично възпитание, както и в зона за отдих и туризъм.
Съществуващият четириметров обелиск от врачански камък е издигнат през 1920 г. и по същество представлява войнишки паметник, на който са изписани имената на загиналите войници, старшини и офицери във войните 1913-1918 г. В най-ниската част на една от страните са отбелязани и няколко имена на загинали Ботеви четници, като някои от тях не отговарят на историческата истина, свързана с това място. Всеизвестно е, че на Милин камък в бой с редовна турска армия героично загиват 28 от Ботевите четници, по-известни, от които са поп Сава Катрафилов от Елена – член на щаба на четата и знаменосецът Никола Симов – Куруто от Търговище. Останалите са потънали в забвение. Затова и първоначалният замисъл на проекта, който предстои да се изготви, е върху гранитен къс да бъдат изписани имената на българските герои и техните родни места. Досега подкрепата си за инициативата са заявили повечето от кметовете на тези селища, между които Йордан Лечков – кмет на Сливен, Найден Зеленогроски – кмет на Плевен, д-р Красимир Минев – кмет на Търговище и др. Очаква се презложение и на кмета на Враца инж. Тотю Младенов, което да бъде подкрепено от Общинския съвет на предстояща сесия.

Набирането на средства за изграждане на паметния монумент на Милин камък е чрез банкова сметка: BIC: STSABGSF и IBAN: BG91STSA93000004746311, име на титуляра – ОБЩОНАРОДНА ФОНДАЦИЯ „ХРИСТО БОТЕВ”.

Share

2 Responses to “За паметника на Милин Камък”

  1. kenkal Says:

    Хубава е идеята и дано повече организации я подкрепят и спонсорират.
    Сега ми хрумна да направя снимка на един паметник, за който имам специално мнение и отношение. Обаче ще го споделя като му дойде времето.

  2. Милин Камък | Сандъка с архивите на Архиватора Says:

    [...] и в скоби – още нещо за паметника на Милин камък от архивите [...]

Leave a Reply