Нощ на музеите 2011

(статията е осъвременена на 17 май 2011)

На нощта на музеите и галериите 2011 (проведена сутринта, естествено) беше много забавно. Запознахме се с готини хора и се веселихме оттук до Лакатник ;)

Мелихме брашно от диво жито по технология от неолита, като използвахме истинските музейни експонати, открити край Оходен, след което го изпекохме на питки и изядохе сумтейки от кеф, защото всеки хляб е по-вкусен, ако си го направиш лично; а понеже беше тооолкова вкусно, продължихме докато свърши лимеца и изядохме всичкия хляб :)

Понеже в началото само Юлия и аз бяхме външни хора, (нарекоха ни “местните ентусиасти”) медиите се скъсаха да ни снимат, така че може да сте ни видяли по репортажи и предавания в съботно-неделните новини. Инициативата беше страхотна, ние сме много доволни и се надяваме да зачестят. Тази неделя в музея ще има друга демонстрация – по печене на глина.

Снимки от разкопките в Оходен можете да видите тук, а ако не сте виждали Тодорка Оходенска, ето я.

Жалко, че кебапчетата, които хамериканците раздаваха на пощата бяха по-интересни на съгражданите ни…

Видео от БНТ1 (връзка) | Видео от ТВ7

Ето какво са написали от Информационна агенция Враца Плюс (снимките в статията не са наши, въпреки, че така е отбелязано под тях):

Лимецът от неолита до днес”- това е мотото на изложбата, която бе подготвена от Регионалния исторически музей във Враца и сдружението “Бъдеще в миналото”.
Изложбата е една от инициативите, с които за седма поредна година врачанският музей се включи в Европейската инициатива “Нощта на музеите”.

На 14 май в централната сграда на музея се състояха експериментални демонстрации на основната храна на хората, обитавали нашите земи.
Бяха представени семена от едноделно зърно (използвано през новокаменната епоха) и техники за обработването му; стриване на семената в каменни мелници /хромели / до получаване на брашно; омесване на брашното и изпичане на готовия хляб върху каменни плочи или в глинена пещ; дегустации и приложения.

В експерименталната демонстрация се включиха студенти, музейни работници и посетители, които собственоръчно направиха стриването на семена от едноделна пшеница – лимец /първото култивирано зърно от древните хора/ върху хромелни камъни /музейни експонати, намерени край врачанското село Оходен от археолога Георги Ганецовски/ до получаване на брашно. Полученото брашно бе замесено само с вода и сол, а готовият хляб бе изпечен върху каменни плочи. Върху „древния” хляб бяха отпечатани знаци от новокаменната епоха с реплика на глинен печат – пинтадела.

Всички имаха възможност да опитат изпечения хляб от лимец, за да усетят вкуса на храната отпреди осем хиляди години.

—————————–

Снимки от нощта на музеите 2008 – фолклорен концерт на открито в етнографски комплекс “Св. Софроний Врачански”.

Може да ви е интересно и: етнофест “Врачанска пролет” 2011 | и първото издание на фестивала през 2006 г.

Share

One Response to “Нощ на музеите 2011”

  1. draka76 Says:

    Било е голямо приключение, а да стриеш зърно с ръцете си, да омесиш собственоръчно хляб и да опиташ вкуса на подобен хляб е неповторимо преживяване, дано е бил вкусен! Благородно ви завиждам!

Leave a Reply