Археолято 2008

Ходих до разкопките на Градището, Вратцата, да видя докъде сме я докарали.
Екипът там копае по нов метод – на квадрати. Доста е разкопано, и снимките по никакъв начин не могат да ви подскажат мащаба на крепостта, която се ражда от земните недра.
Няколкото исторически слоя – от тракийски до български – се преплитат невъобразимо един върху, под и около другия… Стените се превръщат в подпори, терасите в тавани…
Адски хаос от история и различни по стил градежи.
Снимките са малко, защото докато обяснявах на Василена за пещерния храм в който се намирахме, на четири пръста от нея премина една змия… тлъсто кебапче, дълго колкото ръката ми, и дебело поне два палеца.
Физиономията ми е показала на Василена достатъчно ясно, че зад гърба й се случва нещо ужасно… Естествено, в момента, в който й казах НЕ…МЪР…ДАЙ…!!! тя скочи със скоростта на мисълта и се материализира някъде зад гърба ми, а в мен се биеха няколко инстинкта едновременно – да не премигвам дори, да побягна, или… разбира се… да насоча фотоапарата към змията, която беше на не повече от метър от мен…
Избягахме. Бавно, защото от този момент нататък всяко криво клонче и всеки проклет гущер ме караха да се разтрепервам…
В момента, в който влязохме в града се стоварихме във Възнесенската черква и си запалихме по една свещ, а после поляхме и с бира.
От тинейджърските си години не съм имал близка среща със змия… тази беше ужасна, наистина, и за щастие не ни обърна абсолютно никакво внимание; но примитивния страх накара космите по врата ми да щръкнат като антени, вярвайте…
Някой от планинарите, които четат тук, могат да ми кажат пепелянка ли беше – кафява змия, около 50 см., зигзагообразна шарка, края на опашката й беше като червейче, триъгълна глава с много големи бузи.
БррррРрРРРРрРр!!!
Share

2 Responses to “Археолято 2008”

 1. ayreonautiqus Says:

  Така, като я описваш, на пепеянка мяза, ама ако не е имала рогче на гадната муцунка, мое и усойница да а била, ама не съм сигурен по тия краища дали има усойници.

  И виж там – направи нещо па фани та са земи най-накрая уръце и снимай така, че ДА ДОБИЕМ ПРЕДСТАВА за размера на тава де кОпате, че секи път се “не може да добием представа”.

  Цунк!

 2. arhivatora Says:

  всъщност усойница, въпреки, че можеше и да мине за каменарка;

  ааа ти като беше тука що не си разведе гъзъ до разкопките?

  да ти/ви кажа, мащабът към момента е половин футболно игрище :)
  просто наистина не се личи от снимките

Leave a Reply