Божият Мост – актуално състояние към август 2008

Пещерата Понора – Лиляшката крепост – Божия Мост – Жабокрек – Тиганчето е част от по-голям маршрут от наскоро откритата екопътека в района Лиляче-Чирен-Девене, врачанско. “божИямос”, както е на местен език, е едно от честоспоменаваните местета тук :)
Доскоро мястото беше дива природа, но през това лято местните се стегнаха, и спретнаха доста приятни пътеки, стъпала, пейки и беседки.
Този път – с малки изключения – не снимах аз, а оставих компанията, с която бях да се нащрака на воля; тъкмо, за да мога да видя красотата на този район през техните очи/обективи.
Ето резултата чЕрез z0n и Grem…
“Жабокрек”:
От мен една приятна панорамка на “Тиганчето”. Също така – имената на глупците висят по стените – колко прос` трябва да си, за да се подпишеш с маркер на това място…
Гледката от Божия Мост в посока Вършец – мястото, на което Врачанския Балкан внезапно излиза в обедна почивка:
Зъберите на Лиляшката крепост – място, пазено от триметрови смокове:
Една от плеядата от дупки около входа на Понората, които се виждат само, ако не е поникнала двуметровата коприва. За щастие, който отговаря за пътеката, е *оклъцъл просека:
Входът на Понората; първата мисъл там е “Do not disturb the water”… :)
Ако запазиш тишина, ще чуеш как някъде из недрата й се носят писъците на прилепите.
Един любопитен факт за пещерата е, че на времето е имало план във вътрешността й да се направи ресторант насред езерата и галериите :O
Новият вид на входа на Божия Мост:
Една снимчица на стъпаловидните паяжини по стените от мен:
И за край – панорама на източния дял през обектива на z0n
Тази магия се намира на 10 минути от Враца. Заповядайте.
Още снимки:

Share