Враца >> Архиватора >> медии

стамболски дуд във Враца
стамболски дуд във Враца
Разхождаме се веднъж из дъждовномъглева Враца с Юлия – благословени да са очите й, които виждат какво ли не – и тя ми показа едно дърво, което растеше от прозореца на приземния етаж на една къща; лежеше на земята, но въпреки, че изглеждаше като отсечено, беше живо.
Учуден бях, че не съм го виждал никога, и си обещах да го снимам при следващата възможност. Мина доста време, и при една от разходките си, минавайки пак оттам го щракнах, въпреки че беше още ранна пролет и нищо от красотата му все още не се виждаше. Нищо, ще го снимам да го има в архивите, че знае ли се другия път дали ще е там?
Както го снимах, така и го оставих забутано из директориите, без да го кача веднага – аз така и така не качвам всичко винаги и веднага; за къде да бързам, нали съм го снимал вече…
Мина доста време – нека го наречем символично една година; ровейки из директорията “за качване” попадам на снимките на дървото, и ги пускам на блога с етикет Красивата Враца. Щото, нали, това прави Архиватора, показва красивата Враца на тези, които искат да я видят; защото Враца е красива.
След Х време, да го наречем почти година, въртейки палци на работа, се сещам, че можем да го снимаме и за новините – зер моя екип Пеневата чета се занимава с куриозите из района. Предлагам го на колежката Моника Пенева, тя започва да пищи от радост, щото то си е хубаво и интересно, и се взима решение да се направи материал по темата, ама после, като е по-добро времето. Е във Враца “хубавото време” имате да го чакате, та при една от експедициите ни за ненормалщини из града се спряхме и спретнахме един материал набързо, който остана за утре, щото да питаме и хората дето са в къщата, па то маняна беше пък ден с по-важни неща, и айде после… и след Х време материала за дървото все пак вижда ефир и репост на 24 февруари. На 17 март по ьТВ се излъчва познайте какво… материал за стабмолския дуд. Сниман очевидно незабавно след нас, но излъчен вчера, щото и те пълнят ефира с каквото има, когато може…
Защо го казвам?
За да се изпъча, че новинка, дадена от мен се е промъкнала в национален ефир? Не. Това се случва постоянно – предишният случай беше скандала с дипломите в медицинския колеж; вие не знаете, но тъмната сянка в дъното на новините по темата съм аз.
Че ьТВ са крадлива медия, която се прави, че никой друг освен тях не съществува? Не! Това ние вече много добре го знаем.
Казвам го, защото ьТВ са тенденциозна медия, която използва Враца за сандък със скандали, и пуска от тук само материали с ключови думи простак, беден, селянин, пиян, открадна, простреля, приби, напсува, измами и запали. Защото е удобно да имаш една локва с кал, на която винаги да разчиташ, че можеш да извадиш гнЯс от нея, та всичко в сравнение с нея да е по-чисто, нищо че навсякъде е точно толкова кално.
И за мен е удоволствие, че в схемичката им се промъкна нещо красиво от красивата Враца. Моята красива Враца.
Защото всяко дребно нещо, което правим, има отражение в околния свят по един или друг начин.
Както пише на една стена в Софеата “Мисли глобално, действай локално”.
Благодаря за вниманието :)
Share

4 Responses to “Враца >> Архиватора >> медии”

 1. Pipi Says:

  Браво, Бояне! Чудесна статия! :)

 2. admin Says:

  :) мерси, пипи

 3. Abe Renito be Says:

  А къде точно се намира това дърво?

 4. admin Says:

  до Младежкия дом, в посока Турската чешма.

Leave a Reply