СУРВА 2010

Отново… Спираме колата, излизаме и се потопяваме в безсмъртното

Тряс!

Тряс!

Трястрястряс!!!

Някои кратки забележки – неща, които трябва да кажа, достатъчно кратки, за да ги прочетат забързаните и заети хора от нашето ежедневие…:

Все по-малко българските кукери приличат на кукери, и все повече чуждите кукери са по-хубави от нашите.

Китайците, на които толкова се радвахме, бяха най-безинтересни от всички. А и беше смешно обяснението, че танц със саби е ритуал за благоденствие.

Хърватите бяха високи по два метра всеки, и освен, че бяха мъртвопияни, бяха най-страховити. Засилваха се и се блъскаха един в друг, вдигайки страшен шум. Те ми бха любимите тази година. Раменете ми бяха на нивото на пъпа на единия. Брррр!!

Зайчета, сърчица, кокичета и детелинки доминират сред перушинестите маски; в тези композиции – въпреки, че са красиви, сложни и прекрасни – няма нищо, ама нищо кукерско.

Мноооооооого мъже се радват да се преоблекат като проститутки. Ама много.

Кутиите, в които продават казанлъшките понички, са начина да поддържаш традициите живи. Браво на човека, дал идеята.

Още повече жени, и още повече деца. Това е прекрасно. Но води до изкривяване на нещата и довежда до кукерски маски на зайчета, пеперудки и калинки. Което прави фестивала не кукерфест, а празник на маскарадните игри. Което е друго.

Черните хора без лица бяха най-реално страшното нещо, което видях, и за секунда наистина ми стегна сърцето. Нещото, обаче, което бих могъл да срещна в кошмарите си, е двуметровият розов заек, който сваляше главата си.

Имаше кукер Бойко Борисов. Има шанс за политическата сатира в България. Имаше златни обувки и гардове, които спираха репортерите. Браво.

Българите, словенците и хърватите си риличат, и си личи. Странно е, че с македонските кукери не си приличахме толкова, колкото с тях. То не е толкова странно, колкото смешно, де…

Имаше едни, дето бяха чували и виждали кукери… някога… бяха облечени с черги и дрънчаха по стари продънени тенджери. Милите.

Живите животни бяха само няколко магарета и едно куче. Гамата на препарираните беше… обширна.

 Някои постановки бяха откровено извратени. Рийли дистърбинг пийпъл… Но предполагам на всички им се полага поне по един ден свобода на лудостта…

Останалите 100 снимки от тазгодишният репортаж са тук.

Не пропускайте архивите с красивите снимки от СУРВА фест 2009 ТУК.

Share

7 Responses to “СУРВА 2010”

 1. Миглен » Сурва 2010 Says:

  [...] от друга съм и малко разочарован защото както сподели Боян: Все по-малко българските кукери приличат на кукери, и [...]

 2. Отново за Сурва 2010 - shamans Says:

  [...] Сурва 2010 в блога на Архиватора [...]

 3. lois Says:

  благодаря за тази статия. И аз бях там, и аз снимах, и си мислех, че само на мен ми се струва, че има нещо нередно в общия облик на тазгодишните кукери…

 4. nikks Says:

  най-ме кефят кутиите от понички. Сто процента ги внасяме от Китай.

 5. admin Says:

  не би било саркастично, ако не е така

 6. Валерия Илиева Says:

  Било е интересно. Мерси и за доброто инфо !А този звяр( снимка № 9 китаец ли е?

 7. admin Says:

  на китайците им личи кои са

Leave a Reply