Туристическо изложение на Врачански панаир 2012

Posted in arhivatora, photography \фотография, Вестнико на Баце, Враца, изкуство, Чергата на Баце on September 17th, 2012 by arhivatora

Ей ни тука със старшия, на изложението. Изложението беше хубаво :) На щанда “Стара Враца”, на която беше Борко Врачовски даже се продаваха мои наши снимки… даже няколко са се купили, ти да видиш…

Ето снимка от Васко Врачовски:

Share

Речнико на Баце 2

Posted in Враца, Чергата на Баце on February 1st, 2012 by arhivatora

Трилогията на Северозапада:

ЗА ПОРЪЧКИ ТЕЛ 0888 804387

rechnikonabace@gmail.com

и офиси на КРАКРА 1 и ЛЮБЕН КАРАВЕЛОВ 8

Share

Вестнико на Баце

Posted in Враца, писмена, работническо дело, Чергата на Баце on July 13th, 2011 by arhivatora

“Вестнико на Баце” – брой първи – вече може да бъде открит на реповете във Враца.

Знаете за “Речнико на Баце” и “Бисерите на Баце“, нали?

Share

Интервю с Огнян Пищиков, ТВ7

Posted in Враца, Чергата на Баце on May 2nd, 2011 by arhivatora

Share

Кръго на Баце 14-01-11

Posted in photography \фотография, Враца, фотография \photography, Чергата на Баце on January 18th, 2011 by arhivatora

Няколко снимки от заседанието на Кръго на Баце под ведрото заседателство на Тони Фотото:

#1 Кико, който е майстор каменар, няма нужда от брадва, за да натроши дърва за огъня.

#2 Брадите са важна част от живота на хората на изкуството :D

#4 Странни скулптури наблюдават веселящите се от различни места…

#5 Тази снимка се нарича “Криза”

Share

Най-интересното от 2010

Posted in 100-те Обекта, arhivatora, photography \фотография, Враца, Доктор`с Го-Го Бенд, драсканици, експедиции, емоционална нестабилност, забравени, изкуство, красивата Враца, Ония Обекти, работническо дело, фолклор, фотография \photography, Чергата на Баце on January 13th, 2011 by arhivatora

Ето списък с най-разглежданото от нещата, които качих на блога през 2010:

Видео от унищожителния ураган, ударил Враца.

133 години от освобождението на Враца.

Речнико на Баце и Бисерите на Баце.

Кориците от книжките на Барбароните.

Добре заснета двойна дъга над Враца.

Провокативна изложба с каменни пениси от Красимир Кръстев – Кико.

Кафе-автомат, който предлага ракия и салата.

Преместването на първият паметник на Христо Ботев.

Два клипа със снежна Враца и снежен Балкан.

Следите остават: фоторепортаж от утайника, предизвикал наводнението през 1966-та.

Божия Мост през зимата.

СУРВА кукерфест в снимки и видео.

Водопадът Скакля тече наопаки.

Врачански залез от Хижата преди зарята на Първи юни.

Случая “Иво Сиромахов”.

Share

“Не бой са, ножо о дръвен!”

Posted in писмена, Чергата на Баце on November 4th, 2010 by arhivatora

Реплика от “Бисерите на Баце“, по която съвсем случайно мога да пусна фото-коментар.

Share

Бисерите на Баце

Posted in Враца, писмена, работническо дело, фолклор, Чергата на Баце on October 28th, 2010 by arhivatora

С удоволствие ви представяме книжка втора от поредицата “Чергата на Баце” – “Бисерите на Баце”. 240 страници, препоръчителни за добро настроение, но непрепоръчани за деца ;)

Още за първата част – Речнико на Баце, моете д апрочетете тук, а фенската страница във Facebook е тук.

ЗА „БИСЕРИТЕ” НА БАЦЕ

 

            СЕВЕРОЗАПАДЪТ е необятната езикова територия на Баце. Тук той засмуква още от раждането  си неподражаемия закачлив говор, пие вдъхновение от непресъхващия местен фолклор и диша с пълни гърди  от неподправения и незабравен дух на словосвободолюбието (ех, че дума създадох!).

            Разбира се Врачанинът е частица от тази езикова вселена. А, както е известно, не само  извън Враца и Врачанско, но вече и по целия свят, Врачанинът почти винаги е Баце. Където и да се появи скромната му персона, тя става обект и център на внимание. Ако, не дай Боже, още в началото не му се обърне полагаемото такова, то той прави всичко възможно да го забележат и до края на срещата вече е постигнал онова впечатление, което смята, че му се полага. В подходяща среда той бързо издува платната и плува в свои води, защото, доказано е, че веселите компании са необятното море за изявата на Баце.

            Най-много, разбира се, Баце умее да разказва вицове и истории. В масовките той е ерудиран, забавен и приятен и не е обект на злонамереност и обиди – до момента, в който не прекали с надуването си и не омръзне на околните. Баце рядко става за посмешище, макар че изявите му предизвикват оживление и масов смях, а това в известна степен се дължи и на езика му.

            Езикът на  Баце е малко груб и вулгарен, но в същото време цветист и иносказателен. Понякога се употребяват думи, чиито смисъл не е много ясен, освен за човека, който ги употребява, т.е. за Баце, но и той само си мисли, че знае какво казва.

Баце говори едновременно със себе си  и с всички останали. Той е „цар” на иносказателните сравнения, в които всъщност се крие цялата му житейска философия – да казва едно, а да се разбира друго: натаралянкахме съ, напи`ме съ до козирката, шъ мàана да тъ прибия, откинал ми съ е от бучника, размитам за тебе (или за гости), връи заглава, шъ го отнесеш като бръмбар сламка, шъ тъ мъкна като влак цинкова кофа, шъ тъ òтнесъ като куцо пиле домат и др. са само част от неговия „бисерен” репертоар.

Още по – изразителни са словосъчетанията, които също са алегорични, но показват неговото душевно и физическо състояние: влачи клефъри, спу`àл е днòто, вИси цифки, мà`а гащи, тръга Урболешката, станàл е мъж на пйуска, гледа като суек, апат го му`ите, обикалят го винарките, изчемрева и т.н.

            Езикът на Баце е неговото лично убежище. Това е неговият начин да се скрие зад собствените си думи и даже от тях. Баце умишлено замества истинската дума, която иска или трябва да ти каже с друга непозната за теб дума, която е без строго установен смисъл, но затова пък и той, и ти, и останалите си я разбирате както искате.

            Баба ми, например, казваше, че „като срещнала комшийката и като я заперèстила, та я направила мàти маскарà. Дядо ми пък се заканваше, че ако я срещне (същата или друга комшийка), „така шъ я подперèсти, че шъ го запомни”. И до ден днешен не знам какво означава това, но ако потърсим отговора в съвременния гръцки език, където думата перèста означава гълъб, а и в самия български език, където същестува прилагателното пèрест, то най-вероятно единият е имал предвид, че я е разпертушинил, а другият, че ще й надигне перата, което като че ли е същото, но все ми се струва, че е имал нещо друго предвид.

            Така винаги различно звучи и врачанският език, ако го извадиш от устата на Врачанина. Само в езика на самия Врачанин, врачанският език звучи живо и неподправено. Ако трябва да се възпроизведе сцена от преди петдесет години, за да покаже духът в езика на някогашните врачани – тя няма да се различава с такава от преди двеста години, от преди сто и сега.

            За да говориш по врачански, трябва да си роден Врачанин. Трябва да си пет поколения Врачанин. Защото това е същност. Врачанинът без своя език не е истински Врачанин – не е Баце.

            Вярно е, че езикът на  Баце е на границата между забавното и вулгарното (ако щете просташкото), но в същото време е много точен и колоритен. Речта му е жива и от нея струи неподправена ирония и самоирония.

            Баце е изключително наблюдателен и откровен и не крие интимното си отношение към предмети, хора и явления като им дава определения, които показват прекалено близката взаимовръзка между възприемащия и възприеманото, оценяващия и оценката.

            Вярно е и че този език вече не звучи цивилизовано. Екането и ньакането ни отдалечават от времето и ни правят зависими от собствената ни провинциалност, а отрупания с грижи съвременник не винаги е склонен да приема това фриволно жонглиране с думите, на което само Баце е способен.

            Няма съвременен информационен носител, който може да обхване и да събере цялото многобразие от словоблудствата на Баце и затова сигурно настоящето издание е скромен опит да му се отдаде заслуженото място в живота ни и най-важното – направено е с любов.

Share

Баце е пич

Posted in Враца, музика, Чергата на Баце on July 14th, 2010 by arhivatora

Песента за Речнико на Баце

http://vbox7.com/play:be958d77

Share

Наградата на Речнико

Posted in arhivatora, Враца, изкуство, красивата Враца, писмена, работническо дело, фотография \photography, Чергата на Баце on May 18th, 2010 by arhivatora

Докато пиша това, фенската страница на Речнико на Баце наброява 935 последователи (за малко над 24 часа). Обещал съм, че в момента, в който станат 1000, ще задам въпрос за свободна трактовка. Който отговори правилно\оригинално ще получи безплатно копие с автограф от автора.

Въпросното копие вече е в мен, подписано и готово за подаряване.

Възнамерявам да го направя пак за най-активните потребители и тези, които правят реклама на книжлето. Така че – дерзайте.

Share