Слънчева пита

Posted in кухничка on March 16th, 2012 by arhivatora

Моето слънце ми направи слънце.

Share

Бъдни вечер

Posted in photography \фотография, кухничка, фолклор on December 27th, 2011 by arhivatora

Трапезата на Бъдни вечер 2011:

Share

Шарен пълнеж

Posted in photography \фотография, кухничка, фолклор, фотография \photography on November 10th, 2011 by arhivatora

Share

hot, HOT, HOTHOTHOT!!!!1!

Posted in кухничка on October 23rd, 2011 by arhivatora

Share

Сандвичи

Posted in кухничка on May 31st, 2011 by arhivatora

Каква хубава закуска, каква прекрасна изненада. :*

Share

Нашенци

Posted in photography \фотография, кухничка, фолклор on April 1st, 2011 by arhivatora

Нашенска му работа. Сиренце, доматки, тараторец…

Share

Картофи с бирен сос

Posted in кухничка on March 29th, 2011 by arhivatora

Share

Мартенска хроника

Posted in "Метър Бира", arhivatora, Frankfurt\Oder, photography \фотография, SlubFurt, Slubice, Враца, експедиции, кухничка, фолклор, фотография \photography on March 11th, 2011 by arhivatora

Знаете ли,  всяка година си взимам отпуск от рабова в първата седмица на месец март. Все ми се наира какво да правя, покрай многото рожденни дни и празници… Тая година също намерих какви да ги свърша:

Ето как изглеждаше ръката ми на първи март. Тъй като традициите не са това, което бяха, и отдавна е отминало времето в което е било важно мястото на поставяне на мартеницата, вече си ги връзвам само на лявата ръка – за да не пречат на ръката с мишката ;)

Най-лявата мартеница е от майка ми. Любима ми е. Истинска, ретро, вълнена, естественооцветена мартеница.

Вечерта транзитирах през един коктейл в младежкия, след наградите “Опит за летене”. Ако някой от местните се интересува от архиви да каже, тъй като Helix ме е заместила и е поснимала от “ложата” :)

Вечерта празнувахме рожденния ден на баща ми в “Метър Бира”.

Втори март беше първи рожден ден на малък Бобо, и му направихме прощъпулник. Хареса си ключ от кола и стоматологично огледалце. Снимайте си прощъпулниците на децата, щото след дватрийсе години никой не се сеща какво е хванало бебето му! По спорни – но логични – спомени на майка ми, аз съм се хванал за книгата.

На трети март открихме фотоизложбата СлубФурт (ето снимките от нея, и откриването й във Враца) в Криводол, където ще остане до края на месеца; след това ще се премести в друго читалище в областта – интерес към нея има предостатъчно.

Страхотен сняг валеше, но това не ни спря да присъстваме на издигането на знамето и поклонението пред паметника на загиналите във войните криводолчани. Любим детайл на събитието: облицования с найлоново пликче микрофон.

Четвърти март го изпратихме така.

На пети, рождения ми ден бяхме в Челопек на фестивал на традиционните занаяти. На снимката виждате министъра на културата Вежди Рашидов (вляво) организаторите Стефан Илиев (ОПУ Враца) и Кирил Беков (в ямурлуците), областният управител на Враца Пепа Владимирова (в дъното) в момент на освещаване на знамето на Челопек.

А пътьом от курбана сгънахме няколко баници и пити:

На шести март, сирни заговезни, бяхме изненадани от ритуален огън, запален на средата между блоковете „Химик” 5 и 6. Отидохме да видим какви ги вършат местните, а те ни посрещнаха с добро настроение и домашно вино. Беше много приятно. Прескочих огъня и цяла вечер миришех на пушено. Мисляя си – хубав междусъседски почин, дано повече се случва. Когато бях дете, масово се обзавеждаха мази в битов стил, за да играят карти мъжете. Имаше някакъв опит за комшулук. Сега… Мани-мани

Е такива неща. Повече снимки и детайли от посетените събития – тезз деня.

 

 

 

Share

Капама

Posted in кухничка on January 8th, 2011 by arhivatora

Толкова беше вкусна, че ще я помня поне до другата новогодишна нощ. Вашето любимо ястие от последната вечер на 2010 какво беше?

Share

Нови неща в книгата с рецептите

Posted in кухничка on November 18th, 2010 by arhivatora

:)

Share